Werk en slechthorendheid

Wanneer je werk doet dat je leuk vindt, brengt dit je meer dan alleen een salaris iedere maand. Werk geeft dan uitdaging, voldoening en zeker ook energie. Ook contact met collega’s is prettig, mensen zijn nu eenmaal sociale dieren.

Als slechthorende kan werken vermoeiend zijn. Je bent de hele dag druk met luisteren en het goed kunnen verstaan van bijvoorbeeld klanten, gasten en collega’s.

Stel jezelf in een vergadering voor waarin mensen allemaal hun woordje willen doen. Zo’n gesprek volgen is lastig en vreet energie. Zelfs een praatje met een collega in de pauze kan een flinke aanslag zijn op je energie level.

Wanneer je slechthorend bent, kan dit op je werkplek ook gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Zo hoor je waarschuwings- en alarmgeluiden niet of niet goed.

Als je ’s avonds thuiskomt van je werk, ben je moe. Rust is heel belangrijk. Wanneer je je rust niet genoeg kunt pakken, kan je uiteindelijk klachten krijgen zoals concentratieproblemen, zware hoofdpijnen en oververmoeidheid. Veel slechthorende mensen raken uiteindelijk overspannen.

Een link met slechthorendheid wordt door artsen vaak niet gelegd. Zorg dat je de huis- of bedrijfsarts goed kunt verstaan, zodat je weet wat er verteld wordt.

Het kan een goed idee zijn dat je werkgever beter wordt voorgelicht over hoe het is te leven en te werken met een gehoorbeperking. Het GGMD organiseert trainingen speciaal voor werkgevers, waarin ze worden voorgelicht en getraind.