Wat is een brughoektumor?

Wat is een brughoektumor precies?

Een brughoektumor is een goedaardig gezwel in de zenuwschede van het gehoor- en evenwichtszenuw (plek achter de oren, ook wel brughoek), het gezwel begint in de inwendige gehoorgang en wordt groter in de richting van de hersenstam en de kleine hersenen. Jaarlijks wordt bij ongeveer 320 personen brughoektumor vastgesteld in ons land. Bart Chabot, een bekende schrijver, kreeg de diagnose brughoektumor in 2010.

De brughoektumor ontstaat binnen de schedel, maar wordt niet als hersentumor gezien. De tumor groeit namelijk niet in de hersenen en het weefsel. Bovendien is deze tumor een goedaardig gezwel en zaait niet verder uit. Een brughoektumor groeit wel tot gemiddeld 1 tot 2 millimeter per jaar, wat gevolgen kan hebben voor de ruimte waarin de tumor groeit. Helaas bestaat er geen duidelijk verband tussen de klachten, de grootte en de groeisnelheid van de tumor. Daarnaast kan de aanleiding van de tumorgroei niet worden vastgesteld en weet men niet hoe je een brughoektumor kunt voorkomen.

De symptomen van een brughoektumor zijn:

  • Bevindt zich alleen aan één kant;
  • Druk van de tumor op de 2 belangrijke hersenzenuwen, de gehoorzenuw, de evenwichtszenuw en de aangezichtszenuw;
  • Gehoorverlies aan één oor;
  • Evenwichtsstoornissen;
  • Duizeligheid en hoofdpijn;
  • Tinnitus;
  • Eventuele gevoelloosheid in het gezicht en/of wangen.

Behandelmethoden Brughoektumor

Het hangt van de tumorgrootte en groeisnelheid af voor welke behandelmethode gekozen wordt. De drie methoden zijn “Wait and scan”, operatie en bestraling. In sommige gevallen wordt gekozen voor een combinatie van deze 3 methoden.

Wait and scan hanteert men bij kleine tumoren met een lage groeisnelheid, die weinig klachten tot gevolg hebben. Deze methode houdt in dat men de groei van de tumor monitort en wacht tot die groter wordt.
Tot operatie overgaan gebeurt bij grotere tumoren of snelgroeiende tumoren. Het doel van een operatie is de gehele tumor te verwijderen.
Bij bestraling probeert men de groei van de tumor tegen te houden met behulp van stereotactische bestraling.