Wat is een ringleiding?

wat is een ringleidingOm te weten wat een ringleiding is, vind je eerst wat beknopte informatie over gehoortoestellen.


De meeste gehoortoestellen hebben 4 controle posities

1: “M” voor Microfoon

2: “T” voor T-stand

  1. Combinatie van de T- en de M-stand

3: ”O” voor Off

De normale positie (M) is de positie wanneer de interne microfoon geluid wordt opgevangen.

Wanneer de T-stand is ingeschakeld, is de interne microfoon uitgeschakeld en de T-stand – een kleine ringleiding- ontvangt magnetische signalen van een ringleiding, en het gehoortoestel zet dit om naar geluid.

Met de M/T stand kan je zowel gebruik maken van de ringleiding als de anderen om je heen goed verstaan.

Hoe werkt een ringleiding?

Een ringleiding bestaat uit een kabel en een versterker. De kabel wordt in zogenaamde lusvorm in het plafond of de vloer gelegd. Deze kabel geeft een magnetisch signaal af. Begeef je je binnen de lus, kan kun je dit signaal opvangen. Nu wordt de T-stand belangrijk. Je kunt namelijk pas van het gebruik maken, wanneer je je gehoortoestel op de T-stand hebt gezet.

De illustratie maakt het duidelijk!

Werking T-stand

Aan het eind van de illustratie hierboven wordt geluid versterkt ontvangen door de drager van het gehoortoestel.

Ringleiding voor grote ruimten
Gebruik kabel vanuit de hoeken door de gehele ruimte om het magnetische geluid te versterken naar iedere gehoortoestel drager in de ruimte

Het komt in grotere ruimten af en toe voor dat er plekken zijn waar het gehoortoestel het signaal van de ringleiding niet opvangt. De oorzaak hiervan is de constructie van het gebouw. De drager van het gehoortoestel kan het best een andere plek in de ruimte zoeken.

Omdat de ringleiding een groot bereik heeft, wordt het geluid ook naar dragers van gehoortoestellen buiten de ruimte overgedragen.