Verrassende vakantie

Vakanties plannen lijkt soms weleens onbegonnen werk. Het gehoor laat het niet altijd toe om dit zelfstandig te regelen. Waar sommige mensen gewoon gaan telefoneren en een reis boeken, kan ik dat alleen via de mail of persoonlijk contact. Ga ik persoonlijk naar een reisbureau, dan zie je mensen al in een halve stuip schieten omdat ze niet weten hoe ze met mijn gehoorbeperking om moeten gaan.


Dit gaat van veel harder praten tot aan het overdreven uitspreken en ar-ti-cu-le-ren van zinnen. Dit geeft mij vaak het gevoel dat er meer met mij aan de hand is, dan dat ik alleen maar een gehoorbeperking heb. Nee, ik iemand mee, dan gaan mensen uit gemakzucht automatisch met mijn “begeleider” in gesprek, waardoor ik geen deelgenoot van het gesprek ben. En als ik dan toch onverhoopt iets zinnigs zeg, dan denken ze ook nog vaak dat het een toevalstreffer is.

Wat zei hij nou?

En dan is de reis nog niet begonnen. Dan krijg je omroepsystemen waarbij ik echt geen wijs uit wordt. Dus moet je alles lezen of navragen en dan nog mag ik hopen dat ik op de juiste trip gezet ben. En zo zijn meer kleine en grote obstakels. Je kunt bij wijze van spreken in een brandende treinwagon blijven zitten omdat je het via de omroeper niet meegekregen hebt of mensen nemen helemaal niet de moeite om je iets uit te leggen. Alleen maar een soort van gezucht alsof het een onmogelijke opdracht is om mij te helpen. Het maakt me niet uit maar het maakt wel dat ik zelfstandig mijn weg zoek tijdens de vakantie en vaak lukt me dit ook!

Oeps, verkeerde bus!

Een ander voorbeeld; als je een busreis boekt, wordt er allerlei informatie gegeven (nuttig tot nutteloos) maar daar doe ik dan niets mee. Wat we gaan doen, wat we gaan bezoeken, wat het gaat kosten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. En als ik dan zou gaan navragen, dan gebeurt hetgeen waardoor ik mij nog meer beperkt voel in de ogen van de ander. Doordat je niet alles meekrijgt, is reizen vaak ook echt een ontdekkingsreis. Elke keer gebeurt er wel iets dat ik niet verwacht maar dat maakt het leven wel spectaculair. Het bestellen van drinken terwijl er gevraagd wordt wat je als avondeten zou willen, in de verkeerde bus stappen en naar een andere bezichtiging gaan dan hetgeen waarvoor je je opgegeven hebt. Allemaal spannende en lachwekkende dingen die je kunt meemaken. Door de poortjes lopen van de beveiliging en dat deze steeds afgaan. Dat je half ontkleed blijft herhalen dat het misschien mijn hoortoestellen zouden kunnen zijn. Allemaal normale zaken die je kunt meemaken als je een gehoorbeperking hebt.

En dan nog hopen dat je onderweg geen ongemak krijgt van je hoortoestellen want dan is het zoeken naar bijvoorbeeld een “Beter Horen” winkel in welk land dan ook, geen gemakkelijke opgave. Zo bezien lijkt het reizen op een reis plannen 2.0. Dit jaar weten we nog niet waar de reis naartoe gaat maar het zal zeker een fijne vakantie worden.

Ik wens iedereen een heerlijke vakantie toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.