TV Ears – tv kijken zonder snauwen

Klein geluk: samen tv kijken zonder snauwen

Het was een van de eerste dingen waaraan ik merkte hoe tinnitus het dagelijks leven beïnvloedt. Samen televisie kijken, wat ik altijd zo gezellig vond, werd opeens een irritatie voor me. Niet altijd, maar wel als ik aan het einde van de dag vermoeid was en graag iets wilde verstaan. Dan veranderde ik opeens in een zure mopperpot.

Huislijke geluiden

Wat ging er dan mis? We zijn met zijn vijven thuis, dus als we samen televisie kijken, is het bijna nooit helemaal stil. Er wordt gepraat en gelachen. Soms eten we bij de televisie en dan hoor je wel eens bestek. Of de jongste speelt met autootjes (broem broem!), de middelste neuriet haar favoriete liedje en de oudste zit wat te appen (pling!).

Vroeger was me dat nooit zo opgevallen. Tussen al die normale, huislijke geluiden zat ik gewoon televisie te kijken en volgde bijvoorbeeld het tafelgesprek in DWDD. Nu niet meer. Het lukte me niet meer om het geluid dat ik wèl wilde horen tussen de bijgeluiden uit te vissen. Dat irriteerde me mateloos. Ik was moe, net lekker op de bank geploft en wilde gewoon even televisie kijken. Was dat nou echt te veel gevraagd?

Mopperen en opgeven

Ik snapte natuurlijk wel dat niet mijn omgeving veranderd was, maar ik. Maar dat weerhield me er niet van om op die omgeving te gaan mopperen. “Stil nou, ik versta er niks van!” “Zit nou een stil!” “Doe nou eens rustig!” Uiteindelijk gaf ik het meestal maar op: dan maar niet luisteren.

Nou had ik in de beginperiode van mijn oorsuizen bij de audicien wel een systeem zien staan waarmee je het geluid van de televisie rechtstreeks op je oren kon ontvangen. Maar dat systeem kostte wel vijfhonderd euro. Bovendien was ik net steil achterover gevallen van de prijs van mijn gehoorapparaten (2500 euro, ook al vielen ze gelukkig wel onder mijn ziektekostenverzekering). Daarom had ik besloten dat die peperdure toestellen toch echt voldoende moesten zijn om me te redden.

De maanden en jaren daarna verdween de gedachte aan zo’n tv-systeem naar de achtergrond. Maar het tv-probleem zelf niet. Dat bleef terugkomen, vooral als ik erg moe was. Omgevingsgeluiden, irritatie, mopperen, opgeven. Datzelfde riedeltje herhaalde zich – niet dagelijks, maar wel regelmatig.

Betaalbare TV Ears

Mijn interesse was dan ook meteen gewekt toen ik via Unit Ears een set TV Ears kon proberen. Opeens herinnerde ik me de set weer die ik bij de audicien had gezien. Maar deze set bleek een stuk voordeliger: geen vijfhonderd euro, maar zo’n zeventig. Wat ik mocht gaan uittesten was: hoe is de kwaliteit dan?

Ik kon niet wachten om ze te proberen. We sloten ze aan op de koptelefoonaansluiting van de televisie en gingen met zijn vijven tv kijken. Voor de anderen bleef het geluidsvolume van de televisie zoals het was, en ik ontving het geluid draadloos via een koptelefoontje met een ontvangstkastje in mijn oren. Veel versterking had ik niet nodig: ik zette de volumeknop op z’n allerlaagst. Dat was genoeg: ik kon alles uitstekend volgen. Net als met het ontvangstkastje in het Openluchtmuseum gaf dat me heel veel rust.

Geruststellende gedachte

Ik gebruik de TV Ears niet standaard bij het televisie kijken. Sterker nog, meestal gebruik ik ze niet. Maar het is zo fijn om ze te hebben! Als ik nu merk dat ik erg veel last heb van de piep in mijn oor, of als ik me begin te ergeren aan omgevingsgeluiden, dan begin ik niet te snauwen. In plaats daarvan pak ik mijn TV Ears en kunnen we gewoon samen verder kijken. Televisie kijken is natuurlijk zeker niet het belangrijkste in het leven, maar ik ben ontzettend blij dat ik dit nu weer gewoon kan.

En de kwaliteit?

Ik heb het tv-systeem van vijfhonderd euro niet uitgeprobeerd, dus ik kan geen vergelijking maken. Wat ik wel weet, is dat deze voordelige TV Ears precies doen wat ik nodig heb. De ontvangst en het geluid laten wat mij betreft niets te wensen over. Als ik dan toch een kanttekening zou moeten zetten, is het dat de oortjes een beetje hard zijn, en dat ga je na een tijdje wel voelen in je oorschelp. Daar kan ik vast wel ergens wat zachte dopjes voor op de kop tikken. Verder vind ik deze betaalbare TV Ears helemaal top. En ik verbaas me er weer over hoe simpel dit soort kleine gelukjes te realiseren zijn. Jammer dat ik dat niet veel eerder heb geweten.

Comments (5)

  1. Beste Ron,
    Zonder hoortoestel kun je dit systeem gebruiken, Sandra draagt ook geen gehoortoestel.
    Hartelijke groet,
    Annika

  2. excuus voor de late reactie, ik was in de veronderstelling dat ik al had gereageerd. Het gaat om het TV Ears Listening system. Als u dat in Google invoert, komt u hem tegen.
    Mocht u nog vragen hebben, dan horen we deze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.