Soldaat van Oranje

Het was uitzonderlijk mooi weer, voor een woensdag in april. De 18-de om precies te zijn. Een schitterende dag om naar Katwijk aan zee te rijden, waar we in de avond, de voorstelling van Soldaat van Oranje gingen bezoeken, een speciale voorstelling voor doven en slechthorenden.
Via de nieuwsbrief van Phonac, het merk van mijn hoorapparaten, had ik meegedaan aan een win-actie.

Winnaar

Maak een slagzin en win 2 kaartjes voor de musical Soldaat van Oranje, was de opdracht.
Laat ik nou één van de gelukkigen zijn en de prijs winnen!
Mijn slogan was:
“Naar soldaat van Oranje wil ik al heel lang maar ik ben ook een beetje bang. Horen doe ik niet zo goed daarom geeft deze speciale voorstelling mij veel moed!”

Bijzondere wereld
Het was een dag met een gouden randje. De middag in de zon, aan de zee, was al een geweldig voorproefje. Daarna gingen we op weg naar Vliegveld Valkenburg waar de hangaar staat waar het allemaal ging gebeuren. Mijn man en ik werden er een beetje stil van. We kwamen in een bijzondere wereld terecht. Een wereld die nog niet de mijne is, en die het misschien ook nooit gaat worden.
De wereld van de doven, die op een bijzondere manier, met elkaar communiceren. Vol respect. Vol passie en mimiek. Een kleine wereld ook. Velen kenden elkaar, het leek wel een reünie. Omhelzingen, blije gezichten. Veel bewegende handen en articulerende monden.

Kippenvel
De voorstelling begon en boven het podium was de gesproken tekst te lezen en kwamen twee gebarentolken in beeld, die vol emotie het gehele stuk vertolkten.
De teksten las ik heel de voorstelling mee, daardoor miste ik soms wel wat scènes die zich afspeelden op het podium maar het was een welkome aanvulling.
Ik heb genoten van de voorstelling, die ik woordelijk heb kunnen volgen doordat ik de teksten kon meelezen.
Op het laatst kreeg mijn man en ik beiden een enorm kippenvelmoment toen de meesten in de zaal, in plaats van applaudisseren, wapperden met hun handen in de lucht. Het was mooi, warm, confronterend, aandoenlijk en vooral geruststellend.

Ik hoop dat veel musicals nog op deze manier vertolkt gaan worden.
Bedankt Phonac dat ik dit door jullie heb mogen meemaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *