Persbericht: Hoe toegankelijk zijn dagjes uit in Nederland?

Voor iemand met een handicap is het niet altijd even eenvoudig om een pretpark of dagattractie te bezoeken. Er kunnen bijvoorbeeld vragen zijn rondom de genomen maatregelen in een attractiepark en de mogelijkheden tot (zelf)zorg. Uitmetkorting.nl neemt jaarlijks de toegankelijkheid van de Nederlandse dagattracties onder de loep.


Er op uit, ook met een handicap

Uitmetkorting.nl doet jaarlijks onderzoek naar de toegankelijkheid van dagjes uit, waaronder pretparken, dierentuinen en musea. De bevindingen worden bijgewerkt op de website. In het onderzoek staan met name praktische zaken beschreven; de rolstoelvriendelijkheid van de dagattractie, het lenen van een rolstoel, mag een hulphond mee, is de entree van een begeleider gedekt en de aanwezigheid van een aangepast toilet?

Het onderzoek heeft geresulteerd in een overzicht van dagattracties en voorzieningen. Via dit overzicht kan een mindervalide vrij snel beoordelen of het voldoet aan de eisen voor een bezoek. Binnen het onderzoek verstaat Uitmetkorting.nl onder rolstoelvriendelijk; een park met bredere paden, geen onoverbrugbare hindernissen en de aanwezigheid van een lift.

Een volledig bijgewerkt overzicht en actuele informatie is te vinden op: https://www.uitmetkorting.nl/informatie/toegankelijkheid/

Uitmetkorting.nl

De kortingswebsite biedt al sinds 2013 informatie over de toegankelijkheid van dagattracties. Ook dit jaar wordt alle informatie opnieuw bekeken en aangepast waar nodig. Uitmetkorting.nl hoopt op deze manier het bezoeken van dagattracties voor iedereen mogelijk te maken. Het toegankelijkheids overzicht wordt jaarlijks geupdate en uitgebreid.

  • Noot van de redactie: Wat opvalt, is dat er noch in het persbericht, noch op de site wordt gesproken over faciliteiten voor mensen met een auditieve beperking. Voor deze groep is het onder meer belangrijk om te weten of ergens ringleiding aanwezig is en of de toegankelijkheid vergroot wordt door visuele ondersteuning. Met name in musea zijn bijvoorbeeld de ondersteunende video’s niet altijd van ondertiteling voorzien en of gesproken teksten niet altijd van beeldmateriaal, zodat een groot deel van de groep auditief beperkten hier niets aan heeft.
    Dat is jammer en een gemiste kans. Hierover is aan de organisatie een email gestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *