Oefening baart kunst

Vandaag introduceert onze nieuwe blogger Marga Zichzelf. Marga heeft Hyperacusis, overgevoeligheid voor geluid. Wat dit voor haar leven betekent, daar zal Marga in haar Blogbijdragen over schrijven. Wij heten Marga van harte welkom in het UnitEars Team!

Allereerst even kennismaken. Ik ben Marga, op dit moment 59 jaar. Genetisch een Brabantse, geboren in Gelderlanden getogen in Limburg. Ik woon samen met mijn lief in Rotterdam.
En sinds 3 jaar heb ik een gehoor met een gebruiksaanwijzing. Ik ben behept met tinnitus en hyperacusis. Tinnitus zal jullie bekend voorkomen. Hyperacusis, letterlijk, ik hoor te veel, is iets minder bekend.
Als hyperacusist heb ik last van allerlei heel gewone dagelijkse geluiden. Kletterende borden, rammelende sleutelbossen, roerende lepeltjes in kopjes, “achtergrond” muziek, pratende gezelschappen, autoverkeer, de maandelijkse alarmoefening, brandweer en ambulances, telefoonstemmen, kinderstemmen, deksels op de pannen en ga zo maar door.

T en H

Oorsuizen kende ik vanuit mijn vak als musicus. Hyperacusis, daar had ik nog nooit van gehoord! Bij het Tinnitus-team van het Erasmus M C in Rotterdam heb ik een uitgebreide therapie gevolgd.
Daarover wellicht een andere keer wat meer, als jullie dat interessant zouden vinden.
T en H hebben mijn leven flink overhoop gehaald. Mijn werk als musicus kon ik niet meer voortzetten. Mijn leven ziet er sinds de T/H heel anders uit. Daar heb ik flink aan moeten wennen.
Mijn sociale leven is heel wat
beperkter geworden, dat zeker. Ik ben veel thuis en heb daar mijn draai inmiddels redelijk gevonden. Ik doe aan yoga, ik tuinier (op zondagochtend, want dan is het stil buiten).
Ik kook graag en wandel, het liefst lange tochten in
de bossen. Mijn lief en ik kiezen tegenwoordig een stiller parcours (minder vogels) om toch nog regelmatig wat te kunnen lopen.

Een stille hobby

Vooral in het begin heb ik veel op het web rondgeneusd. Om meer te weten te komen over hyperacusis. Over oorzaken en behandelingen. Er is nog lang niet alles over bekend.
Met name alternatieve therapien willen nogal
eens veelbelovend klinken. Ik ben nogal nuchter daarin; uiteindelijk ben je veel geld kwijt, maar de aandoening niet.
En ik maak zelf wijn, een stille bezigheid.
Na bestudering van vele bronnen op internet (lang leve de digitale snelweg!), ben ik het gaan proberen. En net als in de muziek, zal oefening tot resultaat leiden.
De wijn wordt steeds beter drinkbaar. Hoofdpijn heb ik er nog niet
van gehad. En dat komt mooi uit, want ik houd wel van een lekker glas af en toe.

Nog een stille hobby ben ik gaan uitproberen. Stukjes schrijven. Nooit gedacht, dat ik dat op mijn ouwe dag nog eens zou gaan doen. Ik hield namenlijk helemaal niet van opstellen schrijven, vroeger!
Toen moest het, met pen en
papier. En ik bakte er niet zoveel van. Nu mag het. En nu kan ik naar hartelust schrappen en herzien. En met twee vingers tik ik een heel eind weg. Daar ga ik nog wel even mee door!

En met de wijn zal ik ook zeker doorgaan. Oefening baart immers kunst!

Comments (4)

 1. Welkom hier, het lijkt me heel naar om zo te moeten leven maar je vindt je weg er al aardig in. Leuke hobby wijn maken en ook ik hou wel van een goed glas wijn op zijn tijd.

  1. Dag Rina,

   Bedankt voor je welkom. In het begin was het zeker niet gemakkelijk. Maar nu, na 3 jaar, vind ik mijn draai geleidelijk aan. Wijn maken is inderdaad leuk, om te doen.
   Als ik een glaasje ga inschenken, zal ik even aan je denken, haha !

 2. Wat leuk, een nieuwe invalshoek, hyperacusis, bij het team. Veel plezier met het tikken van de stukjes. Bij een glaasje wijn?

 3. Dag Dianne,

  Bedankt voor je reaktie. Zeker, bij een wijntje. Met een glas erbij vloeit de inspiratie de pen uit…
  Groetjes, Marga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.