Luisteren zonder ogen, dat hoort niet!

Communiceren zonder elkaar aan te kijken lijkt zowel een goed als een slecht idee. Elkaar niet aankijken is een goed idee omdat je, terwijl je informatie overbrengt, tegelijk nog even broodkruimels van tafel kan vegen voordat je de spullen pakt die je nodig hebt voor de volgende actie. Even snel checken of je boodschap is aangekomen en dan werp je een blik op de klok want, hoe laat is het? Oh, tijd om het gesprek af te ronden. Eerst check je nog even of je een Appje hebt ontvangen. Haast, haast, haast. Doorpraten kan prima terwijl je aan de dagelijkse taken begint. Sta je er wel eens bij stil wat je misloopt als je elkaar niet aankijkt? Je communiceert minder bewust. Wat loop je mis? En hoe vaak dan?

Je ogen spreken altijd, maar veel mensen gebruiken ook hun spieren in het gezicht tijdens het spreken. Dit noemen we mimiek. Aan mimiek kun je vaak zien hoe iemand zich voelt. Micro-expressies verraden direct hoe we ons voelen. Na de eerste milliseconde kunnen wij als mensen al ons gevoel verbergen (bijvoorbeeld teleurstelling) en aanpassen (glimlachen) zodat we sociaal wenselijk kunnen reageren (“oh wauw, groene sokken, wat een leuk cadeau, oma…bedankt”) Als je goed oplet kun je de micro expressies bij mensen zien. Let vooral op de pupillen. Je ogen zijn de weerspiegeling van je ziel. Deze hoor je wel vaker, maar het is echt waar.  Ogen liegen niet. Ik daag jullie uit om een dag lang iedereen die je tegenkomt echt aan te kijken, diep in de ogen. Er zullen je verschillende dingen opvallen. Ten eerste, het is bizar hoeveel mensen je kent waarvan je niet eens weet wat de kleur van hun ogen is, maar haar- en huidskleur weet je wel. Ten tweede, ogen vertellen ons veel. Als je diep genoeg kijkt (niet in het glaasje!) kun je zien hoe het met iemand gaat. Vermoeide, stralende, waterige, samengeknepen of rollende ogen, ze vertellen ons een verhaal. Kijk je iemand niet aan, mis je een gedeelte van het verhaal. Als je om iemand geeft, wil je het hele verhaal horen. Ik wil met mijn blog graag heel Nederland oproepen om elkaar vaker aan te kijken. We kijken te vaak weg. We zijn veel te snel afgeleid en we hebben te vaak een schermpje voor onze neus. Als je met vriendinnen hebt afgesproken in een restaurant is het NIET oké om even op Facebook te scrollen terwijl je luistert. Kijk elkaar aan, maak echt contact. Even wegkijken om die knappe ober in je op te nemen is daarentegen prima.

Laten we serieus afsluiten. Als je een auditieve beperking hebt, is communiceren zonder oogcontact misschien zelfs onmogelijk. Wanneer het voor iedereen vanzelfsprekend is om elkaar goed aan te kijken, hoeft niemand er meer om te vragen. Dus, deel dit bericht om iedereen er weer aan te herinneren, of je nu kunt horen of niet, KIJK! Luisteren kun je ook met je ogen.

Comments (2)

  1. Mooi! ik merk dat ik ee best moeite mee heb om mensen aan te kijken, diep in de ogen. Ik kijk wel naar een mond omdat ik liplees. Maar ik vind het een prima tip! ik zal het eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.