Liefde is …

Nadat ik de eer had de afgelopen weken mooie bijdragen over liefde en zelfs prachtige liefdesverklaringen te mogen lezen, kreeg ik bij het schrijven van dit stukje mijn twijfels, of ik met betrekking tot het thema liefde zelf nog wel wat bij te dragen had. Of misschien toch wel?

Liefde is …
Dat er in de liefde nog wel eens wat mis gaat is bekend. De onvoorwaardelijke liefde die ik van mijn ouders mocht ontvangen, was voor hen vanzelfsprekend, maar niet altijd is de liefde voor elkaar onvoorwaardelijk. In een huwelijk of relatie beloven we elkaar eeuwige trouw, in goede en slechte tijden. Helaas gaat dit niet altijd op. Gebroken harten zijn geen uitzondering. Hierover bericht niet alleen het werkelijke leven, maar ook ontstaan hierdoor de mooiste muziek en films.
Daarom is liefde voor mij heel bijzonder.

Vanzelfsprekend
Dat mijn man mij lief heeft en ik hem, met alle goede en slechte eigenschappen, geluk en tegenslagen, sterktes en beperkingen, is voor mij beslist niet vanzelfsprekend.
Toen ik mijn man leerde kennen, hoorde en verstond ik nog beter dan nu. Ik leefde als een goedhorende en mijn gehoorbeperking was nauwelijks een thema. Wij spraken Duits en Nederlands met elkaar. Toch spraken wij dezelfde taal.
Een paar jaar nadat wij getrouwd waren, verslechterde mijn gehoor zo, dat dit invloed kreeg op mijn, ons, dagelijks leven. Hij moest meer rekening gaan houden met mij. Hij deed dit zonder meer.
Zonder woorden en zonder als goedhorende daadwerkelijks te weten wat een gehoorbeperking nu echt is, steunde hij mij in mijn rouwproces, ik had het niet makkelijk met mijzelf in die tijd en hij had het niet altijd even makkelijk met mij.
Zonder woorden was hij er toen ik weer opkrabbelde enmijn leven als gehoorbeperkte begon. Toen ik in de afgelopen jaren mijn activiteiten in de slechthorende wereld begon en uitbreidde, ook toen was, en is hij nog steeds, mijn stilzwijgende steun in de rug.

Voor mij is het na al die jaren nog altijd niet vanzelfsprekend, dat je elkaar zo lief kan hebben, dat mij persoonlijk dit geluk ten deel is gevallen en dat ik er elke dag van mag genieten, niet alleen op Valentijnsdag.