Hulpmiddelen bij slechthorendheid

Ben je slechthorend en merk je dat dat je leven steeds meer gaat beïnvloeden? Er zijn hulpmiddelen  welke je leven wat gemakkelijker en aangenamer kunnen maken. Welke hulpmiddelen bij slechthorendheid zijn er?

Hoortoestellen

Er zijn veel verschillende soorten hoortoestellen. Waarschijnlijk ben je het meest bekend met de AHO, het “achter het oor” toestel. Bij dit hoortoestel zit het luidsprekertje in een klein kastje dat achter het oor gedragen wordt .Dit kastje is via een plastic slangetje aan het oorstukje verbonden.

Een ander hoortoestel is het IHO hoortoestel, deze draag je in het oor, zoals de afkorting al deed vermoeden. Het IHO hoortoestel is minder goed te zien omdat deze gedeeltelijk of geheel in de gehoorgang passen.

Een gehoortoestel helpt je horen maar het is niet zo dat je direct hoort wat je zou willen horen. Zeker in het begin moet je erg wennen omdat al het geluid even luid binnenkomt. Hoortoestellen kunnen niet je gehele hoorverlies verbeteren, ze helpen je wat beter te kunnen horen. Wanneer je slechthorend bent, zal horen altijd meer energie kosten dan bij iemand die goed kan horen.

Achtergrondgeluid filteren

Mensen die op natuurlijke wijze goed kunnen horen, hebben de mogelijkheid geluiden die ze niet relevant vinden, te filteren. Stel dat je een gesprek voert met iemand in een restaurant. Als je goed kunt horen heb je er geen moeite mee om gesprekken van andere gasten, geluiden uit de keuken en achtergrondmuziek te filteren zodat je deze minder goed hoort.

Mensen met een gehoortoestel krijgen al deze geluiden even luid binnen. Dit kost veel energie. Om zich op hun gesprek te kunnen blijven focussen, zullen zij zich heel goed moeten concentreren. Dit ervaren zij als erg vermoeiend.

Cochleair implantaat

Steeds meer mensen hebben een cochleair implantaat .Dit is een apparaatje dat middel een operatie wordt ingebracht. Dove of ernstig slechthorende mensen maken gebruik van een CI. Een CI is ander dan een hoortoestel. Omdat je alleen een CI krijgt wanneer je doof of ernstig slechthorend bent, moet je van niet of nauwelijks iets kunnen horen, ineens (opnieuw) gaan leren horen. Een CI brengt nooit het echte geluid over. Geluid dat via een CI wordt overgebracht, klinkt altijd heel anders.

Solo apparatuur

Solo apparatuur bestaat uit twee onderdelen: een zender met microfoon voor de spreker en een ontvanger. De ontvanger geeft het geluid door aan het gehoortoestel van de luisteraar. Deze ontvanger is vaak al ingebouwd in het gehoortoestel. Ook kan het geluid worden doorgegeven aan een hoofdtelefoon. Solo apparatuur werkt door middel van FM golven.

Wanneer je gebruikt maakt van solo apparatuur, merk je dat de spraakverstaanbaarheid beter wordt. Achtergrondgeluiden klinken veel minder luid en storen je dus niet bij het luisteren. Solo apparatuur wordt vaak gebruikt in de klas. Kinderen zijn met behulp van deze apparatuur veel beter in staat instructies te verstaan.

Ringleidingen

Ringleidingen, ook wel dovenlus genoemd, worden gebruikt in gebouwen. Een ringleiding bestaat uit een kabel welke in lusvorm in de grond of in de vloer wordt gelegd. De lus creëert een magnetisch signaal. Binnen het oppervlakte van de lus kan een drager van een gehoortoestel dit signaal opvangen. Het signaal wordt naar de versterker in het hoortoestel gestuurd. Achtergrondgeluid wordt gefilterd. Ringleidingen zijn heel geschikt voor kantoren, receptieruimten, klaslokalen etcetera. Ook voor balies zijn er speciale ringleidingen.