Gehoortest

Vanaf m’n zesde heb ik al problemen met mijn gehoor. Het rechteroor heeft vanaf die leeftijd al voortdurend problemen, inmiddels ben ik zestig. De ene na de andere oorontsteking volgt elkaar op en het is op die jonge leeftijd dat ik voor het eerst in het ziekenhuis beland voor een ingreep. Er zullen er meerdere volgen … Ik prijs me in die tijd gelukkig dat mijn linkeroor wel ontstekingen heeft, maar niet van dien aard dat medisch ingrijpen noodzakelijk is. Het neemt ook voor het overgrote deel de gehoorfunctie voor beide oren waar ….  zal pas veel later blijken.

Geen geheimen

De KNO arts heeft voor mij geen geheimen. Met zéér grote regelmaat blijf ik onder controle en heb ik zelfs antibiotica oordruppels preventief op voorraad. Tot zo ongeveer mijn vijfenveertigste gaat dit goed. Dan slaat ineens totaal onverwachts de doofheid toe. Het “goede” linkeroor houdt ermee op. Het zal ongetwijfeld geleidelijk zijn gegaan maar voor mijn gevoel was het er ineens. Als onprettige bijkomstigheid heeft het gehoor plaats gemaakt voor een denderende 24 uur per dag durende tinnitus.

AJAX – FEYENOORD

Er is al wel vaker een gehoortest bij me afgenomen. Echter, pas dan is het moment daar om te testen hoeveel gehoor er nog wél is. Voor een second opinion reis ik af naar de KNO arts in het AMC in Amsterdam. Als ik tegenover hem plaats neem, zet hij een maskeer apparaat tegen het rechteroor welke nog wel geluid opvangt. Het apparaat maakt een ratelend geluid zodat ik de woorden met mijn linkeroor wel móet opvangen. Hij begint woorden tegen me te roepen maar hoe goed ik mijn best ook doe, ik kan er geen soep van maken. Conclusie … volledige doofheid in het linkeroor welke dus eigenlijk altijd het grootste gedeelte van het gehoor is geweest. Als ik hem na afloop vraag welk woord hij nu eigenlijk riep, zegt hij “Ajax”. De (galgen)humor speelt direct weer in me op en ik antwoord; “tja, dan is het niet zo raar dat ik het niet hoorde…. Ik ben een (niet fanatieke!) Feyenoord-fan!”. De humor slaat aan en maakt het gesprek verder wat ontspannener.

Piepjes

De jaren erna volgen er volop gehoortesten volgens de geijkte manier. Met een hoofdtelefoon op en een drukknop in de hand dient er gereageerd te worden op piepjes en gesproken woordjes in diverse toonhoogtes en volumes. Bijkomend probleem is mijn redelijk ernstige tinnitus. De ruistonen denderen 24 uur per dag door mijn hoofd en tijdens zo een gehoortest is dat redelijk hinderlijk. En soms lijkt de tinnitus juist dan extra aanwezig. Is het piepje nu mijn tinnitus of hoort het bij de gehoortest? Het leidt ertoe dat ik regelmatig op de knop druk terwijl het dus de tinnitus is. Een vragende blik van degene die de test afneemt als gevolg. Ik kan er alleen maar om grinniken. Het is mijn positieve kijk op het leven die me door dit soort momenten helpt. Uit eigen ervaring weet ik dat er veel ergere gezondheidsklachten kunnen zijn….. “always look at the bright side of life!!”.

Comments (1)

  1. Dag Willem, het is zo frappant, dat je brein zolang kan compenseren, hè ?Dat doet het brein met die tinnitus ook. En, net als je het niet kunt gebruiken, is het er natuurlijk volop ! Hoe gaat men in het AMC met tinnitus om ? Groetjes, Marga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *