gebarentaal

Gebarentaal? Cool zeg!

“Wauw kan jij Gebarentaal? Cool zeg!” Ik krijg er minimaal twee keer per maand vragen over. De meeste mensen willen weten waar ik het heb geleerd of vragen of het moeilijk is. Daarnaast krijg ik ook heel vaak de vraag waarom Gebarentaal niet gewoon universeel is. Ik wil op zo’n moment niets liever dan uitleg geven. Ik voel me geroepen om mijn enthousiasme over deze geweldige, visuele taal aan iedereen over te brengen. Tijd voor een blog over Gebarentaal.

– Ongeveer 15.000 mensen in Nederland hebben Gebarentaal als moedertaal
– Daarnaast zijn er naar schatting nog eens 15.000 Nederlanders die de taal ook beheersen

– Tussen 1880 en 1980 werd gedacht dat Gebarentaal slecht was voor de taalontwikkeling van dove kinderen en werd dit verboden

– De afkorting van Nederlandse Gebarentaal is NGT
– De Nederlandse Gebarentaal is (nog) niet wettelijk erkend als volwaardige taal

– Er bestaat een NGT Van Dale woordenboek

– In de Gebarentaal zijn er grammaticale regels, net zoals bij gesproken talen

– Je kunt in Gebarentaal schreeuwen of fluisteren door klein of groot te gebaren

– Gebarentaalwetenschap is een studie aan de universiteit

Is Gebarentaal universeel?

Nee. Mijn docente van de gebarencursus zei altijd, “taal leeft.” Dat is letterlijk zo. Waar mensen communiceren, ontstaan er nieuwe woorden. Elk land kent zijn eigen gebarentaal en er zijn zelfs kleine verschillen per regio in Nederland.

Waar kun je leren gebaren?

Ik heb zelf stichting SWEDORO benaderd omdat gebarentaal mij intrigeerde. Er zijn verschillende plekken in Nederland waar scholing in Gebarentaal wordt aangeboden. Ik ben persoonlijk een voorstander van het aanbieden van NGT als keuzevak op de middelbare school. In Amerika wordt de Amerikaanse Gebarentaal (ASL) op veel scholen al aangeboden als keuzevak. Misschien zal dit, na de erkenning van NGT, zich bij ons ook ontwikkelen.

Gebarentaal, is dat niet moeilijk?

Doordat ik vrij goed ben in talen en visueel ben ingesteld kan ik nieuwe gebaren snel opslaan. Ik beleef heel veel plezier in het leren van nieuwe dingen. De gebarencursussen vond ik fantastisch. Zoals dat bij alle talen geldt die je later leert, moet je het blijven oefenen!

Hoe oefen jij dat dan?

Als logopedist communiceer ik met een aantal cliënten in Gebarentaal. Omdat ik het ook een beetje als mijn hobby zie, ben ik er in mijn vrije tijd ook mee bezig.

Tijdens het hardlopen op de loopband heb ik afleiding nodig. Het is januari en ik heb mezelf, samen met zo’n 12 miljoen andere Nederlanders, voorgenomen om fit te worden/blijven. Oppeppende muziek of een filosofische vraag zijn voor mij niet genoeg om mijn brandende longen te kunnen negeren. Ik luister tijdens het hardlopen naar de tekst van mijn muziek en gebaar dit mee. Doordat ik aan het vertalen ben, de motorische bewegingen moet inplannen en ook nog bewuster over de tekst nadenk kom ik helemaal in de flow. Ik ben me ervan bewust dat ik midden in de sportschool sta te zwaaien en wapperen met mijn handen. Ik val hierdoor op, maar dat geeft niet. Ten eerste kan ik zo de vloeiendheid van mijn gebaren op peil houden, ten tweede raak ik hierdoor in gesprek met nieuwsgierige mensen. Zo verspreid ik mijn kennis en passie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.