Omdat we tijdens de feestdagen rekening met elkaar houden

Een gezellige kerstborrel met je collega’s, een zorgeloos familie diner, oud en nieuw vieren met je vrienden… Het kan voor meer problemen zorgen dan je denkt wanneer je slechthorend of doof bent. Geraldine schreef hier als ervaringsdeskundige over. Ze schrijft geheel terecht dat je voor jezelf moet opkomen. Maar wat kun JIJ nou doen, als familielid, collega of vriend(in) van iemand met een gehoorbeperking? Wat heeft oma nodig tijdens de feestdagen?

Wat hoor ik nou allemaal (niet)?

Laten we eerst de mogelijke problemen in kaart brengen. Hoe meer mensen in de ruimte, hoe meer rumoer. Bedenk dat vrijwel alles om ons heen geluid maakt. Even verzitten op je stoel, kruimels van tafel vegen, een glas inschenken, brood snijden, de hakken van mijn pumps tegen het laminaat… Al deze zachte geluiden tegelijk vormen al veel omgevingsgeluid, terwijl ze volstrekt onbelangrijk zijn. Daarentegen vormen de top 2000 op de achtergrond, het sissende vlees op een gourmetstel en de gesprekken tussen je drie broers wel forse achtergrondruis. Spraakverstaan in ruis is misschien wel het meest lastige voor mensen met een CI of hoortoestel. Alle bovengenoemde geluiden worden namelijk versterkt. Tegenwoordig hebben de nieuwste CI’s wel een functie waarbij omgevingsgeluid (automatisch) wordt gefilterd. Dat kan al veel schelen, maar wanneer iemand je aan de andere kant van de tafel roept is het dus weer even lastig.

Wat moet ik allemaal (niet) doen?

We kunnen niet met z’n allen stilzitten en eten zonder geluid te maken. De muziek uitzetten tijdens een speech of een belangrijk gesprek kan wel, maar het vlees kan niet zachter sissen. Contact maken en het mondbeeld zijn nu extra belangrijk. Besef dat de rook die de kamer vult tijdens het gourmetten al zicht belemmert. Feest- of kaarsverlichting is wel sfeervol, maar verlicht onvoldoende bij spraakafzien. Zorg voor genoeg verlichting zodat gezichten goed zichtbaar zijn en zorg dat degene op een goede plek zit met een goed overzicht, bijvoorbeeld aan het hoofd van de eettafel of tegenover de directeur die de speech geeft. Denk eraan dat je geen toost uitbrengt met een glas champagne vlak voor je gezicht (echt gezien!).

Let op het gezicht van degene met gehoorbeperking om te zien of hij/zij het gesprek volgt. Benoem eventueel de context. “Het gaat over het nieuwe huis van ome Jan.” Vermijd door elkaar heen praten zoveel mogelijk. Dat is makkelijker in een kleinere groep.

Wanneer er wordt geroepen dat het buffet geopend is, of dat er even stilte moet zijn voor degene die bidden, check dan even of diegene de mededeling heeft gehoord.

Geniet van elkaar!

Dus, houd rekening met het effect van omgevingsgeluid, zorg voor voldoende verlichting, maak (oog)contact, vat samen, ondersteun met gebaren indien nodig. Je kunt niet overal rekening mee houden. Het scheelt echter dat je weet wat de communicatie kan bevorderen. Als iedereen al een beetje moeite doet, kan dit al heel prettig zijn. Als logopedist, voeg ik er nog met een knipoog aan toe: articuleer duidelijk en praat niet te snel. Als Hélène, sluit ik af met de laatste tip: geniet van elkaar en knuffel veel. Gelukkig nieuwjaar!

Comments (4)

  1. het lijkt mij erg moeilijk,, en vermoeiend !!
    ik ben aan een kant nu zo goed als doof ,
    hoop dat de andere kant nog lang goed blijft !!
    en ik wens ook iedereen een ,,gelukkig nieuwjaar ,,,!!

  2. Stuk voor stuk lees ik interessante artikelen die echt van toegevoegde waarde zijn. Ga zo door!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.